Plzeňské farmářské trhy budou nově každou sobotu, kapacitu mají až 80 stánků

Plzeňské farmářské trhy budou nově každou sobotu, kapacitu mají až 80 stánků | Regionpodlupou.cz

RegionPodLupou.cz - S námi vám nic neuteče...

Vyhledávání:

Přihlášení:

E-mail:
Heslo:

Registrace / Zapomenuté heslo

Adresa pro mobil Facebook Twitter RSS

Registrace uživatele

Anketa

Z výsledku prezidentských voleb jsem

Nadšený1,41%
Spokojený54,93%
Zklamaný21,13%
Zdrcený12,68%
Šokovaný9,86%

Celkový počet hlasů: 71

Nejaktivnější politici

Jiří ValentaJiří Valenta

poslanec PS PČR, předseda Podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment

Více

Václav VotavaVáclav Votava

Poslanec PČR, zastupitel PK

Více

Milan ChovanecMilan Chovanec

Ministr vnitra ČR, poslanec PČR

Více

Politici - Náhodný profil

Rostislav SenjukRostislav Senjuk

předseda strany

Více

Martin FojtíčekMartin Fojtíček

ředitel neziskové organizace Ledovec

Více

Miroslav DoležalMiroslav Doležal

Technik

Více

Plzeňské farmářské trhy budou nově každou sobotu, kapacitu mají až 80 stánků

Plzeň, 22.03.2018, aktualizováno 15:12 Vyisknout článek Stáhnout ve formátu PDF

Větší podporu od města mají získat farmářské trhy na plzeňském náměstí Republiky. Roste jejich kvalita, oblíbenost mezi zákazníky i spokojenost s lokalitou mezi prodejci. Letošní již devátá sezona nabídne řadu novinek. Největší změnou je, že se trhy začnou konat v týdenním, nikoliv dvoutýdenním intervalu. Zákazníci, kterých přichází na každý trh kolem 3500, se také mohou těšit na osvědčené i nové prodejce. Trhy začínají v sobotu 24. března.

„Farmářské trhy se za osm let staly místem, kde je možné nakoupit skvělé a zdravé produkty od regionálních pěstitelů a chovatelů, ale i příjemným místem sobotního dopoledního setkávání rodin a přátel. Přitom centrální náměstí se ukázalo jako ideální prostor, dokáže poskytnout zázemí pro 40, ale třeba i pro 80 stánků a díky trhům tento prostor žije,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Starosta centrálního městského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD) si zase pochvaloval, jak výborně funguje spolupráce mezi pořadateli farmářských a klasických trhů, které bývají umístěny na jižní straně centrální plochy a konají se několikrát do roka.

„Změnou intervalu reagujeme na poptávku od návštěvníků. Bude to samozřejmě organizačně náročnější, ale s podporou radnice a centrálního městského obvodu to zvládneme. Většina prodejců bude jezdit každý týden,“ řekl Tomáš Popp ze sdružení Envic, které trhy pořádá. Prodejci jsou stálí, ale tak tři až čtyři nové pořadatelé každoročně zařazují. Průměrně se každého trhu účastní 45 prodejců. Každou sezonu nakoupí návštěvníci Plzeňských farmářských trhů skvělé jídlo za zhruba 12 milionů korun.

Město Plzeň se letos rozhodlo podpořit Plzeňské farmářské trhy částkou 300 tisíc korun, za něž organizátoři nakoupí 25 nových stánků. „Budou rychleji postavené i složené, je to pro nás velká pomoc, protože ty stávající už prostě nevyhovují, je s nimi náročná manipulace,“ přiblížil Tomáš Popp. Stánky budou opatřeny logem města, to bude také na webu trhů a součástí veškeré jejich propagace. Město získá možnost využívat trhy k prezentaci svých akcí či akcí subjektů města a má možnost si i stánky zdarma zapůjčit mimo termín trhů pro své akce. Farmářské trhy ustoupí velkým akcím města, jakými budou například Historický víkend či Slavnosti svobody.

Podle Tomáše Poppa platí, že prodejci jsou většinou farmáři nebo chovatelé hospodářských zvířat, pěstitelé zeleniny, uzenáři, pekaři, výrobci těstovin, džemů, paštik, sýrů a dalších mléčných výrobků a mnoha jiných vynikajících potravin. S více než 50 z nich spolupracuje Envic již osm sezon. „Zhruba 70 procent prodejců pochází z Plzeňského kraje a krajů sousedních a stejně tak by to mělo být i v roce 2018,“ doplnil Tomáš Popp.

Každý týden se mohou zákazníci těšit například na Janu Zikmundovou ze Sadů Nebílovy, kde vyrábějí mošty z jablek. Lidé se mohou těšit i na produkty Pekařství Jílek, malé řemeslné pekárny s dvacetiletou tradicí, jejíž předností je ruční výroba. V nabídce budou produkty i od dalších pěstitelů a chovatelů, například kysané zelí z Hrejkovic, hovězí maso z farmy Zelený a Angusfarm, mléčné výrobky z Jomy, Selského dvora Částkov, farmy Držovice, zastoupeni budou silně i uzenáři – Arnošt Dvořák, Jatky Vojenice, Matějka z Letin, Bubeníček z Úněšova, Uzenář Plzák z Plzně, k dostání budou marmelády a pečené čaje Od Macháčků a mnoho dalšího fajnového jídla.

Autor: Richard Beneš

Copyright 2012 Regionpodlupou.cz

Publikování nebo další šíření obsahu serveru Regionpodlupou.cz je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.