Norská velvyslankyně ochutná s plzeňskými školáky v jejich jídelně speciální norské obědové menu

Norská velvyslankyně ochutná s plzeňskými školáky v jejich jídelně speciální norské obědové menu | Regionpodlupou.cz

RegionPodLupou.cz - S námi vám nic neuteče...

Vyhledávání:

Přihlášení:

E-mail:
Heslo:

Registrace / Zapomenuté heslo

Adresa pro mobil Facebook Twitter RSS

Registrace uživatele

Nejaktivnější politici

Jiří ValentaJiří Valenta

poslanec PS PČR, předseda Podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment

Více

Václav VotavaVáclav Votava

Poslanec PČR, zastupitel PK

Více

Milan ChovanecMilan Chovanec

Ministr vnitra ČR, poslanec PČR

Více

Politici - Náhodný profil

František HrubešFrantišek Hrubeš

Zastupitel PK

Více

Josef SommerJosef Sommer

starosta obce Bolešiny

Více

Jiří ValentaJiří Valenta

poslanec PS PČR, předseda Podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment

Více

Norská velvyslankyně ochutná s plzeňskými školáky v jejich jídelně speciální norské obědové menu

Plzeň, 25.01.2017, aktualizováno 11:36 Vyisknout článek Stáhnout ve formátu PDF

Pro 900 svých strávníků uvaří speciální norské menu o třech chodech jídelna 15. základní školy v Plzni. Ta se zapojila do projektu Asociace školních jídelen České republiky a na 1. února připravuje pro děti Den norské kuchyně, během něhož školu navštíví i norská velvyslankyně Siri Ellen Sletner v České republice. Nejen velvyslankyně, ale i všichni strávníci jídelny se mohou těšit na polévku ze zeleného hrášku, rybu s bylinkovou krustou a omáčkou z červených paprik, s brokolicí a bramborem, červenou řepu s jablky, ořechy a smetanou a jako dezert mléčnou rýži s mandlemi a malinami.

„Jde o projekt, který umožňuje žákům českých škol ochutnat tradiční kuchyni partnerské země a zároveň jim formou ‚projektového dne‘ představuje historii, kulturu či zeměpisné zajímavosti daného státu. Naše 15. základní škola je v tomto velmi aktivní a otevřená, už takto pro děti připravovala thajský a italský den,“ řekla náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková (ČSSD). Ta také doprovodí norskou velvyslankyni při její návštěvě školy.

Během ledna zařazuje 15. základní škola do výuky prvouky, přírodovědy, zeměpisu, přírodopisu, výchovy ke zdraví a cizích jazyků témata Norsko, norská příroda a živočichové žijící na území Norska, norské tradice, příběhy norských trollů a norský životní styl. Děti mají také k dispozici speciální brožury s hlavními informacemi o Norsku, jejich součástí je i slovníček základních norských pozdravů a frází, stejně tak třeba mapa země. V brožurách je detailně popsané čtyřchodové menu, jež děti čeká. Žáci tak budou mít možnost připravit si i doma jakýkoliv z pokrmů, který 1. února ve své školní jídelně ochutnají.

Podle ředitelky školy Soni Pavelkové tímto 15. základní škola zatraktivňuje klasický jídelníček a ukazuje, že i ve školní jídelně se dá vařit netradičně. „Kromě thajské kuchyně vloni a italské letos na začátku roku jsme si po vlastní linii připravili ještě i francouzskou, řeckou a ruskou kuchyni,“ dodala Soňa Pavelková. Atmosféru severské země ve škole doplní výzdoba v norských barvách, speciální oblek bude mít 1. února při vydávání jídel i tým kuchařek pod vedením svého šéfkuchaře.

Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách pořádá Asociace školních jídelen České republiky. Jeho cílem je připravit tradiční mezinárodní obědové menu v českých školních jídelnách ve spolupráci s velvyslanectvím partnerské země. „Díky tomu mají děti možnost poznávat stravovací zvyklosti jiných národů, rozšiřují si vědomosti o dané zemi, kromě toho je pozitivní formou propagováno školní stravování,“ uvedl Karel Jahoda, výkonný ředitel asociace. Receptura menu vyhovuje finančnímu limitu 34 korun na nákup surovin pro jeden školní oběd.

Autor: Richard Beneš

Copyright 2012 Regionpodlupou.cz

Publikování nebo další šíření obsahu serveru Regionpodlupou.cz je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.