Prohlášení k průjezdu U.S. Army

RegionPodLupou.cz - S námi vám nic neuteče...

Vyhledávání:

Přihlášení:

Heslo:

Registrace / Zapomenuté heslo

Adresa pro mobil Facebook Twitter RSS

Politický propadák

Miroslav BrabecMiroslav Brabec

Starosta a zastupitel MO Plzeň 1, předseda ČSSD Plzeň, předseda ČSSD Plzeň 1

Pavel KotasPavel Kotas

Náměstek primátora (pro oblast ekonomickou)

Zdeněk NovákZdeněk Novák

Radní města Domažlice

Prohlášení k průjezdu U.S. Army

31.03.2015, aktualizováno 09.04.2015 12:46 Vyisknout článek Stáhnout ve formátu PDF

Komise mládeže KSČM Plzeňského kraje a Okresní komise mládeže KSČM Plzeň-město tímto vyjadřuje svůj nesouhlas s průjezdem kolony armády Spojených států amerických Plzeňským krajem, potažmo naším krajským městem Plzní. To, že západní Čechy osvobodila od nacistické okupace 3. americká armáda vedená generálem Georgem S. Pattonem, neopravňuje USA, ani nikoho jiného k demonstraci své síly na našem území.

Chováme úctu ke všem, kteří se podíleli na osvobození naší vlasti od nacismu, skládáme hold vojákům západní i východní fronty bez rozdílu, ale je pro nás nepřijatelné trpět 70 let po válce cizí vojska na našem území. Tak jako členství ve Varšavské smlouvě nemohlo být ospravedlněním pro intervenci 21.srpna 1968, ani přítomnost vojáků U.S. Army, nebo jejích vojenských základen nelze tolerovat s výmluvou na členství v NATO, na které se rovněž občanů ČR nikdo neptal. Propagandistický průjezd amerického vojského konvoje navíc není pouhým přesunem, jakých v minulosti proběhlo několik desítek, zcela bez povšimnutí veřejnosti. „Přesun“, který aktuálně probíhá je pojat jako „cirkus“ na kterém USA předvádějí rozsah svého vlivu a své síly. Dovoláváme se slibu Václava Havla z období sametové revoluce, že již nikdy nebudeme členy žádného vojského paktu a odmítáme přítomnost jakékoliv cizí armády na našem území.

Věříme, že vyhrocenou situaci kolem dění na Ukrajině je možné a dokonce nezbytně nutné řešit mírovou, diplomatickou cestou. Domníváme se, že podobná gesta jako je nesmyslně okázalý návrat ze cvičení NATO může tyto snahy o nekrvavé řešení ohrozit. Apelujeme na všechny obyvatele našeho kraje, aby nepomáhali legitimizovat průjezd americké armády Plzeňským krajem. Současně se však distancujeme od protestní akce, kterou v Plzni svolává krajní pravice, a žádáme všechny sympatizanty KSČM, aby se této akce neúčastnili. Podpořit akci xenofobních a nacionalistických organizátorů považujeme za pošlapání památky těch, kteří před 70. lety bojovali za naši svobodu – všech, kteří bez rozdílu uniforem osvobodili tehdejší Československo.

Autor: Jan Beneš