Šumavské obce nabídly pomoc při tvorbě Programového prohlášení Vlády, odpovědi zatím nemají | Regionpodlupou.cz

RegionPodLupou.cz - S námi vám nic neuteče...

Vyhledávání:

Přihlášení:

Heslo:

Registrace / Zapomenuté heslo

Adresa pro mobil Facebook Twitter RSS

Registrace uživatele

Z výsledku prezidentských voleb jsem

Nadšený2,06%
Spokojený49,48%
Zklamaný23,71%
Zdrcený13,40%
Šokovaný11,34%

Celkový počet hlasů: 97

Nejaktivnější politici

Jiří ValentaJiří Valenta

poslanec PS PČR, předseda Podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment

Václav VotavaVáclav Votava

Poslanec PČR, zastupitel PK

Milan ChovanecMilan Chovanec

Ministr vnitra ČR, poslanec PČR

Politici - Náhodný profil

Jan LátkaJan Látka

Senátor PČR, zastupitel PK, zastupitel města Domažlice

Marcela KrejsováMarcela Krejsová

Zastupitelka PK

Věstislav KřenekVěstislav Křenek

krajský zastupitel

Šumava, Praha, 22.01.2014, aktualizováno 14:51 Vyisknout článek Stáhnout ve formátu PDF

Svaz obcí Národního parku Šumava nabídl předsedům všech tří politických stran vládní koalice pomoc, při tvorbě Programového prohlášení vlády v oblasti životního prostředí, konkrétně při řešení otázky NP Šumava. Takto aktivně chtějí vůbec poprvé starostové šumavských obcí přispět k tomu, aby se konečně projednal a přijal nový zákon o Národním parku Šumava.

„V nejbližších dnech budete spolutvůrcem jednoho z nejdůležitějších dokumentů budoucí vládnoucí koalice a tím je Programové prohlášení vlády České republiky. Domnívám se, že budete v oblasti životního prostředí řešit rovněž národní parky a Šumavu zvlášť. Za šumavskou samosprávu a její obyvatele si Vás dovoluji požádat, abyste k Šumavě přistupovali nejen s ohledem na ochranu vzácné přírody, ale abyste při svých úvahách zohlednili také fakt, že na Šumavě po staletí žije a pracuje člověk, který je pouze na Šumavě, součástí území národního parku,“ stojí v úvodu dopisů adresovaných Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Andreji Babišovi (ANO) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL), který jim minulý týden odeslal předseda svazu šumavských obcí Antonín Schubert (BEZPP).

„Vážený pane předsedo. V případě potřeby jsem kdykoliv připraven, popřípadě s dalšími zástupci šumavských obcí, Vám výše popsanou problematiku, se kterou se od založení Národního parku Šumava potýkáme, podrobně osobně vysvětlit,“ končí oficiální dopis.

„Je to vůbec poprvé, co jsme, jako Svaz obcí Národního parku Šumava, takovou nabídku koaličním stranám dali. My bychom byli rádi, pokud by součástí tohoto prohlášení bylo to, že Vláda začne okamžitě pracovat na zákoně o Národním parku Šumava. Odpovědi na dopisy zatím ještě nepřišly, ale je ještě brzy, posílal jsem je teprve minulý týden,“ tvrdí předseda svazku obcí a současně starosta Modravy Antonín Schubert.

Záměrně přitom oslovuje předsedy koaličních stran a ne možného budoucího ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). „Zatím pouze známe strany, které budou tvořit vládní koalici, jejich předsedy a premiéra, nic víc,“ říká Schubert.

Byl by přitom rád, pokud by nový zákon vznikal na tom základě, který projednávala už předchozí Vláda. V červnu loňského roku byly připravené dva návrhy zákona, které prošly druhým čtením ve Sněmovně.

„Bylo-li něco na té předloze dobrého, tak z toho dobrého a vyjednaného je potřeba vycházet. Více než polovina Poslanecké sněmovny je navíc nová a pokud by úplně nový zákon vypracovávali lidi, kteří nikdy žádnou zákonnou normu netvořili, mohlo by vzniknout něco úplně jiného, než zákon,“ myslí starosta, který ve svém funkčním období od roku 1994 zažil už 14 ministrů a teď čeká na patnáctého.

Určitě prý ale nebude ten první člověk, který bude na u nového ministra „leštit kliky“. „Nebudeme hned zvát pana ministra sem k nám na Šumavu, aby pouze přijel, něco nám napovídal a zase odjel. To by pro obě strany byla ztráta času. Nejdříve si musí udělat jasný a kvalifikovaný názor na problematiku Šumavy,“ zakončuje Schubert.

Autor: Jan Dvořák

Hodnocení:

-5-4-3-2-1012345

Příbuzné články

Doporučujeme také

Diskuse (1 příspěvek)

Vyměnit obrázek Bezpečnostní kód

Vaše jméno:
Opište kód:
Komentář:

Kvilďák 27.01.2014 22:35, Reagovat

Jeden z největších lotrů a zkorumpovanců namočených do financování sušické nemocnice, vyjídaná grantů v rámci šumavské party podobných lumpů a napojený na mafie zspojené se starou ODS, několikrát usvědčený lhář, manipulátor a přistižený cenzor bez jakékoliv sebereflexe chce vrcholné politiky o něčem poučovat? Schubert by se měl hlavně jít léčit, nebo spíš zavřít do vězení.